css3menu.com

css3 button by Css3Menu.com

  

  

  

  

  

  

  

  

 
 

  

  

  

  

  

  

  

 
 
 
Gondolatok a szerelemről
 
 
gondolatok a szerelemről
   
 
  
gondolatok a szerelemről
Van-e olyan ember, akit ne emelt volna az egekbe, vagy ne taszított volna a mélybe a szerelem? Hétköznapi ember biztosan nincs. Aki élhette az életét, mert nem kötötték fogadalmak, többször is átélte a szerelemnek ezt a két oldalát.
 
A szerelem az Univerzum játéka, és ajándéka a fajfenntartásért. Az Univerzumnak teljesen mindegy hogy ki, kivel, csak létre jöjjön a kapcsolat. A génjeinkbe kódolt hormonok játéka ébresztik fel az ellentétes nem iránti vágyat, amely szenvedélyesen érvényesülni akarva alanyt keres a kiéléshez.
 
A szenvedély azonban kizárja a tiszta tudatosságot! Gyönyörűnek láttatja azt, ami néhány év múlva, kijózanodva a szenvedélyből, már szépnek sem mondható, de ha az Univerzum – a karmánk alapján - olyan emberrel hoz össze, aki szerelem elmúltával is szerethető, és mi is mindent megteszünk azért, hogy szerethetőek legyünk, akkor abból hosszú távú kapcsolat lesz.
   
A szerelem szenvedélyével átitatott tudat a szenvedély eszközévé válik, és mégis mindannyian át szeretnénk élni, legalább egyszer az életben, ezt az észveszejtő állapotot, amikor csak érezzük, és élvezzük, és semmit sem kell megterveznünk.
 
Hagyjuk, hogy sodorjon a vágy, amelyben minden biztonságos, szép és örömteli, anélkül, hogy ezért bármit tennünk kellene.

A belénk kódolt vágy megtalálható mindkét nem esetében, ezért a férfiak és a nők kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, általában. De nem minden nő fogad el minden férfit, és nem minden férfi fogad el minden nőt, - itt már megjelenik a tudatosság! - és ebből egy játszma bontakozik ki a két nem között, amelynek egyénileg változó szabályai, és feltételei vannak.  Ahhoz, hogy a játszma szabályait megértsük, meg kell ismernünk a résztvevőket, a nő (a jin) és a férfi (a jang) jellemzőit.
 
A nőnek - mint a jin energia képviselőjének - a támogatás, a befogadás, a passzivitás a legfontosabb jellemzője, és a föld energiához kapcsolható. A nő tehát olyan, mint a föld. A méhében érték születik, táplál, véd, tanít, otthont teremt, együtt érez, befogad. A sötétség, a maga békéjével, csendjével és hűvösségével. A vizet képviseli.

A férfinak - mint a jang energia képviselőjének - a teremtés, a behatolás, az aktivitás a legfontosabb jellemzője, és az égi energiához kapcsolható. A férfi olyan, mint az ég. A teremtő erőt képviseli. Épít, harcol, tervez, alkot, küzd a családjáért, egy közösségért, egy eszméért. A fény, a maga zabolázhatatlanságával és forróságával. A tüzet képviseli.

Ez a két tökéletesen ellentétes energia harcol egymás ellen, de egyik sem uralkodhat a másik fölött tartósan, és nem győzheti le a másikat. A tűz nem párologtathat el minden vizet, és a víz sem olthat ki minden tüzet.

De nemcsak szembenállás, hanem együttműködési kényszer is van közöttük. Az élet nem fejlődhet csak fényben (jang). Nézzük meg a sivatagokat. De nem fejlődhet a sötétben sem (jin). Jól látható ez a barlangok mélyén. Mindkét helyen találunk életet, de nagyon keveset. A fejlődő, burjánzó életnek szüksége van fényre és árnyékra is, ezért a férfinak szüksége van a nőre és a nőnek szüksége van a férfira ahhoz, hogy egy új élet szülessen. Ezért építette belénk a Természet a két nem egymás iránti vonzódását. A sivatagban jól jön az árnyék és a barlang sötét mélyén pedig a fény.

Árnyalja a képet, hogy nincs tiszta jang férfi és nincs tiszta jin nő. Ezek a tulajdonságok keverednek. A férfiben több a jang és kevesebb a jin, a nőben pedig kevesebb a jang és több a jin. Ezért mindkét oldalon vannak hiányosságok. Ezeknek a hiányosságoknak a kompenzálására való törekvés adja a két fél közötti játszma alapját.
Olyan partnert keresnek, aki kiegészíti a hiányosságaikat. Egy szorongó nő szívesen választ olyan partnert, aki jókedvű, vidám természetű, és egy melankóliára hajlamos fiú is jobban érzi magát egy jókedvű lány mellett.
A kapcsolat elején tehát nincs elemzés, csak vágy. A kapcsolatot erősíti, ha a partner olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami hiányzik. Ez rövid időre egyensúlyt teremt, amely boldogság élménnyel jár.
Ez a folyamat lezárul, ha a felek hozzájutnak ahhoz, ami belőlük hiányzott. Az érdeklődés csökken, új szükséglet keletkezik és a figyelem arra a potenciális partnerre irányul, aki ezt az új szükségletet nagy valószínűséggel ki tudja elégíteni. Már szűnik a mohó érdeklődés, már kevesebb az együttlét. Az egyik vagy másik fél - akiben új vágy alakult ki - olyan magatartást vesz fel, amellyel akarva akaratlanul, de jelzi a partnere számára, hogy megváltozott az érdeklődése.
Az a partner, aki még nem kapta meg azt, amire szüksége van, továbbra is éltetné a kapcsolatot és félni kezd, hogy az ő vágyai nem teljesülnek.
Ebből alakul ki a féltékenység. Nem akarja engedni, hogy a kialakult helyzet megváltozzon, ezért „ha már nem sikerül megtartani, neki se legyen könnyebb” felkiáltással, az átélt fájdalmat át akarja hárítani, azt remélve, hogy így majd könnyebb lesz. A sok átkozódásnak és szidalomnak csak az a vége, hogy felgyorsítja a folyamatot, és hamarébb bekövetkezik a szakítás, amely aztán tragédiába is fordulhat.
Aki így benne marad, annak egy, de inkább kettő évre van szüksége ahhoz, hogy megtisztuljon és enyhüljön a fájdalom.

Van egy gyakorlat, amely a testi tüneteket – szívkörüli szorítás – jelentősen enyhíti, sőt meg is szünteti, így enyhül a lelki nyomás és enyhül a szenvedést okozó fizikai fájdalom.
Az egész csak egy gondolat marad, amely könnyen elterelhető.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor kerülni kell minden agresszív megnyilvánulást, mert beláthatatlan következményei lehetnek! Passzivitásra kell kényszeríteni magunkat, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy bele fogunk őrülni.
Nem fogunk beleőrülni! A fájdalmat mindig feloldás követi. Ha ezt kibírjuk, hatalmas tapasztalatra teszünk szert, amely felgyorsítja a spirituális fejlődésünket.
Van egy másik indok is, ami miatt érdemes elkerülni az agresszivitást. Megváltozhatnak a partner körülményei, amely miatt szívesen visszatérne, de a féltékenység miatti vagdalkozásban olyan sértéseket kapott, amelyek tüskéi mélyen beültek a szívébe és emiatt gondolni sem tud az újrakezdésre.

A jelenben végzett cselekedeteinkkel alakítjuk ki a jövőnket. Vigyáznunk kell, hogy most mit teszünk, mert a holnapot a mával alapozzuk meg.

Van a szerelemnek egy másik, a jin-jang ellentéten túlmutató változata, amelyet Igaz Szerelemnek is szoktak nevezni. Ez nagyon ritka. Szemérmes és nem mutatja meg magát azonnal, és bizony az is előfordulhat, hogy a hormonok által keltett vágyak játszmáiba belebonyolódva túl durvák lesznek a receptoraink és egyszerűen elsétálunk mellette. Majd ahogy csökken körülöttünk a csatazaj, úgy fogjuk fokozatosan felismerni azt az értéket, amely mindig is mellettünk volt.
Az igaz szerelem könnyed, megengedő, ápoló és óvó, minden sértésen és hibán túltenni tudó, elnéző, megértő, megbocsátó és elfogadásában erős, védelmező. Mellőzi a szenvedély hatalmas lángját, de stabilan jelenlevő mély érzelmi kapcsolat, amelyet a csi inkarnációkon átívelő együttrezgése alapoz meg. Egy másik félgömb, amely pontosan illeszkedik a miénkbe.
Ezt nem kell faragni, torzítani, összetörni. Ez a félgömb a mi másik felünk és a kettőt összeillesztve együtt alakítjuk az Egészet.

A Csung Jüan Csikung – egyensúlyt teremtve bennünk – lecsendesíti a hormonok zaját és élesítve az érzékszerveinket alkalmassá tesz bennünket az igazi „félgömbünk” felismerésére, és a kiegyensúlyozott boldog életre. Vajon kell ennél több…?

őrizzük a szívünk nyugalmát!
 
 
  
 
        
Vissza az előző oldalra
 
  
 
csikung oldalképek