css3menu.com

css3 button by Css3Menu.com

  

  

  

  

  

  

  

  

 
 

  

  

  

  

  

  

  

 
 
 
A 7000 éves Csung Jüan Csikung
 
A 7000 éves Csung Jüan Csikung

Az ősi Kínában a tudásnak nagyon nagy értéke volt. Ha valaki tudott valamit, azt a saját hasznára fordíthatta, és könnyebb lehetett az élete, ezért a tudás átadóit, a tanítókat nagy tisztelet övezte.
 
A titkos tanok átadása hosszú évek gyakorlása után, a kolostorokban apránként adagolva történt meg. A buddhista és taoista szerzetesek a tudás nagy részét még ma is titokban tartják.
 
Hszün Ming-Tang a Csung Jüan Csikung nagymestere 1991-ben kezdte megismertetni a világgal ezeket a 7000 évig csak a beavatottak számára hozzáférhető gyakorlatsorokat, amelyek holisztikusan teszik jobbá az emberek életét.

A kínai mesterek éleslátásukkal és gyakorlatias gondolkodásukkal pontosan meg tudták határozni, hogy a jobb élethez mire van szüksége az emberiségnek.
 
A Csung Jüan Csikung tanítása szerint, ahhoz hogy bármit elérjünk ebben az életben, először is egészségre van szükségünk. Az egészség kell a mindennapi élethez, de alapvető a magasabb szintű gyakorlatok végzéséhez is. Jól belátható hogy egy beteg embert nagyon le tudja foglalni a betegsége, ezért alkalmatlanná válik a magasabb szintek elérésére mindaddig, amíg az egészségét helyre nem állítja.
 
A kínaiak megközelítése szerint betegségek 95-98%-át az emberi test alacsony energia szintje okozza. A gutaütés, vagy a magas vérnyomás nem magasabb, hanem kiegyensúlyozatlan energia szintet jelöl. Ebben az esetben a belső szervek közötti energia áramlás rendszere borul fel, és az energia nem követi a természetes útját.
 
Szerintük nem a betegséget kell vizsgálni, - mert azok száma a változó környezeti hatások miatt, állandóan növekszik – hanem azt kell meghatározni, hogy mi az egészség. Ha ez megvan, akkor ehhez képest minden más, betegségnek tekinthető.
 
A Csung Jüan Csikung egészség koncepciójának középpontjában a megfelelő mennyiségű, és minőségű energia szint áll. Ennek eléréséhez nem szükségesek vitaminok és más kémiai anyagok, hiszen azok is abból a legalapvetőbb elemből állnak, amiből felépül az Univerzum szerves és szervetlen rendszere, ami nem más, mint a csi.
 
Az általános csi szintünk növekedése adja a belső szerveink megfelelő csi szintjét, ami biztosítja a harmonikus működést, az egészséget. Ha ez az egyensúly felborul, azaz lecsökken, vagy túlzottan megnő az adott szerv energia (csi) szintje, vagy megreked annak áramlása, megjelenik a betegség.
 
Az ősi Kínában még nem álltak rendelkezésre a gyógyszergyárak, és a kórházak rendszere, élni viszont kellett akkor is, és az élet kényszere alakította ki ezeket, az időtálló módszereket, amelyek annyira jól sikerültek, hogy ma számtalan intézmény kutatja az USA-ban és Oroszországban, Ázsiáról nem is beszélve.
 
A Csung Jüan Csikung I. szintje azokat a gyakorlat sorokat tartalmazza, amelyek a test öngyógyító képességének aktivizálásával, helyreállítják a felborult egyensúlyt, biztosítják az energia a csi, megfelelő szintjét, és ezáltal az egészséget. A csi magasabb szintje nem csak a fizikai, hanem a mentális egészség fenntartásában is komoly szerepet játszik.
 
A rendszeres gyakorlás eredményeként az egyénben létrejön egy stabil belső béke (ázsiai nyugalom), növekedik a kreativitás, a végrehajtás energiája, az együttműködési készség és képesség, a kitartás, közösségi szinten pedig összetartozás ereje.
 
Ahol az egyének békések, békés a közösségük is.
 
Könnyen belátható, hogy nincs a földön olyan jól működni akaró közösség, ahol ezen tulajdonságokra ne lenne szükség.
 
A mai világunkban a Csung Jüan Csikung technikái, azok holisztikus jellegük miatt, kiválóan alkalmazhatóak csapatépítő tréningek, vagy akár az élsportok területén is. A gyakorlatok a sportoló számára olyan energia tartalékokat hoz létre, amelyek akkor aktivizálódnak, amikor a sportoló izomzata a terhelés hatására lemerül, és ezzel segíti győzelemre őt.
 
A keleti gyógyítás módja nagyon eltér a nyugati gyógyítástól. Más a kezelési mód, és azok hatása. A hagyományos kínai gyógyászat használja a különféle gyógynövényeket, állati szervek (csontok, belső részek) őrleményeit, a különböző masszázstechnikákat, az emberi test energia-csatorna rendszerét, amelyeken az akkupunktúrás pontok találhatóak, és nem utolsó sorban a meditációt. A meditációtól eltérő technikák a betegségek tüneti kezelésére alkalmasak.
 
A Hagyományos Kínai Orvoslás technikái a tűszúrást a moxázást, a köpölyözést évezredek óta alkalmazzák. Egy farfekvéses csecsemő szülés előtti megfordítása valóságos katasztrófa a gyermek, és az anya számára a nyugati orvoslásban. A kínai orvosok minden erőszakos megfordítási kísérlet nélkül, az anya lábának kis ujj körme melletti pont, napi két-három alkalommal történő moxázása (melegítése) hatására a gyermek magától megfordul.
 
Szembetegségek esetében pl. nem a szemet gyógyítják, mint a nyugati orvosok, hanem a májat. A szem különböző megbetegedéseire nem alkalmaznak különböző gyógymódokat, hanem csak egyet, de az, minden betegséget rendbe tesz ezen a területen, a kötőhártya gyulladástól a zöld hályogig.
 
Különlegesnek tekinthető a diagnózis felállításának módszere is. A kínai orvosok a nyelv megtekintése, és a pulzus kitapintása (a pulzusnál 3 pontot figyelnek) után már célirányosan kérdeznek, és pontosan meg tudják határozni, hogy a test mely területe tér el az egészséges állapottól. A császárok gyógyításánál az orvosnak különleges képességekre is szüksége volt.
 
A császárt nem érinthette földi halandó, még az orvos sem, de ha nem tudta meggyógyítani, a fejét vették. A problémát egy hosszú (5-6m) zsinórral oldották meg. A császár a zsinór egyik végét rászorította a csuklójára, a másik végét az orvos fogta, és az orvos képes volt a zsinór közvetítésével felállítani a diagnózist.
 
Az orvosok élete nehéz volt a császári udvarban. Az egyiket egy Csung Jüan Csikung bölcs megtanította arra, hogy átlásson a falon. Ez az orvos ezzel a képességével távolról, pusztán ránézéssel, meg tudta állapítani a császár betegségét, de kollégái irigységből megölték.
 
A Csung Jüan Csikung meditációs technikái tehát a gyógyításban, a diagnosztizálásban, az egyének fejlesztésében nagyon hatásosak, és a belső egyensúly megteremtésével elsősorban a betegségek megelőzését szolgálják.
 
Aki rendszeresen végzi a gyakorlatokat, az az ember, a gyakorlás alacsonyabb szintjein ritkábban, magasabb szinteken pedig egyáltalán nem betegszik meg, és eljuthat a halhatatlanságig.
 
Kínában mindig voltak, és jelenleg is vannak, halhatatlanok, akik több évtizedes gyakorlást követően elérték azt a test tudati állapotot, hogy nem halnak meg. Addig élnek, amíg akarnak, vagy amíg a természet létezik. Ez egy nagyon különleges felkészültséget igénylő állapot, amely lehet, hogy több inkarnáción keresztül, de elérhető.
 
Ez a szint, a Csung Jüan Csikung első, legalacsonyabb szintje, és még nem beszéltünk a II. szintről, ami a boldogság szintje, a III. szintről, amely a tudás szintje, és a IV.-ről a bölcsesség szintjéről, és a különleges képességekről sem.
 

  
őrizzük a szív nyugalmát!

 
  

 
Vissza az előző oldalra

 
  
 
csikung oldalképek